Nøkkeltallene i Barnehagefakta
Tallene fra Foreldreundersøkelsen er per og ble oppdatert
Tallene fra Basil er per og ble oppdatert
Barnehagefakta oppdateres med nye tall i
Tallene i Barnehagefakta beregnes med utgangspunkt i opplysninger som barnehagene selv rapporterer inn i årsmeldingen til Basil i desember hvert år, og de kvalitetssikres av kommunen, statsforvalteren og Utdanningsdirektoratet. Vi presenterer også resultater fra Utdanningsdirektoratets Foreldreundersøkelse for de barnehagene som har gjennomført den.
Barnehagefakta oppdateres en gang i året og vi gjør oppmerksom på at situasjonen kan endre seg gjennom året.
Nøkkeltallene vises kun for ordinære barnehager, ikke for familiebarnehager, åpne barnehager eller barnehager som er kombinerte familiebarnehager og ordinære barnehager.
Flere og mer detaljerte tall om barnehager finner du i Utdanningsdirektoratets statistikkbank.
Barn per ansatt
Barn per ansatt viser til antall barn per årsverk i grunnbemanningen. Grunnbemanningen er de ansatte i barnehagen som jobber direkte med hele barnegruppen. Barn under tre år teller dobbelt i denne utregningen. Det vil si at tallet som er oppgitt her er antall barn per ansatt som om alle barna var store. Det gjør at tallet er sammenlignbart for barnehager med ulik alderssammensetning. Det er også tatt hensyn til barnas avtalte oppholdstid i barnehagen.
Barnehagen skal ha minst én ansatt per tre barn når barna er under tre år og én ansatt per seks barn når barna er over tre år. Barn skal regnes for å være over tre år fra og med august det året de fyller tre år (Barnehageloven § 26).
Barn per barnehagelærer
Barn per barnehagelærer viser barn per årsverk til barnehagelærere og tilsvarende for pedagogiske ledere og øvrig grunnbemanning.
Barn under tre år teller dobbelt i denne utregningen. Det vil si at tallet som er oppgitt her er antall barn per ansatt som om alle barna var store. Det gjør at tallet er sammenlignbart for barnehager med ulik alderssammensetning.
Pedagognormen
Pedagogiske ledere må ha utdanning som barnehagelærer, eller annen treårig pedagogisk utdanning på høgskolenivå med videreutdanning i barnehagepedagogikk. Det skal være minimum én pedagogisk leder per 7 barn under tre år, og minimum én pedagogisk leder per 14 barn for barn over tre år. Ett barn til utløser krav om en ny fulltidsstilling som pedagogisk leder.
Kommunen kan gi dispensasjon fra utdanningskravet slik at en person uten den rette utdanningen kan jobbe som pedagogisk leder. Dispensasjon skal kun benyttes unntaksvis og når særlige hensyn tilsier det.
Barnehagen oppfyller pedagognormen | Barnehagen har nok pedagogiske ledere med godkjent utdanning. |
Barnehagen oppfyller pedagognormen med dispensasjon | Barnehagen har søkt kommunen og fått dispensasjon fra utdanningskravet for en eller flere pedagogiske ledere. |
Barnehagen oppfyller ikke pedagognormen | Barnehagen har ikke tilstrekkelig antall pedagogiske ledere og har ikke søkt eller har ikke fått dispensasjon fra utdanningskravet. |
Ansattes utdanning
Tallene for ansattes utdanning viser den høyeste fullførte utdanningen til ansatte i grunnbemanningen. Grunnbemanningen er de ansatte i barnehagen som jobber direkte med hele barnegruppen. Andelen beregnes ut fra årsverk til ansatte med ulik utdanningsbakgrunn i prosent av årsverk til grunnbemanning totalt.
Følgende utdanningskategorier brukes for grunnbemanningen:
- Barnehagelærer
- Annen pedagogisk utdanning
- Barne- og ungdomsarbeider
- Annen høyere utdanning
- Annen fagarbeiderutdanning
- Annen bakgrunn
Kategorien barnehagelærer brukes for barnehagelærerutdanning eller førskolelærerutdanning. Barnehagelærerutdanning inkluderer ikke ansatte med annen pedagogisk utdanning som tilsvarer utdanningskravet til styrer eller pedagogisk leder.
Annen pedagogisk utdanning er ansatte med 3-årig pedagogisk utdanning på høyskole- eller universitetsnivå som ikke har tilleggsutdanning i barnehagepedagogikk som kreves for å være ansatt som pedagogisk leder.
Barne- og ungdomsarbeidere er ansatte med fagbrev i barne- og ungdomsarbeiderfag.
Høyere utdanning er høyskole- og universitetsutdanning som ikke inngår i kategoriene barnehagelærerutdanning eller annen pedagogisk utdanning.
Fagarbeiderutdanning er ansatte med annet fagbrev eller yrkeskompetanse enn barne- og ungdomsarbeiderfag.
Annen bakgrunn inkluderer ansatte med annen utdanningsbakgrunn. Det kan være ansatte med grunnskoleutdanning eller annen utdanning på videregående nivå.
Innendørs leke- og oppholdsareal per barn
Godkjent innendørs leke- og oppholdsareal per barn. Det er ikke tatt hensyn til fordelingen av små og store barn i utregningen av gjennomsnittlig leke- og oppholdsareal. I henhold til veiledende norm skal små barn under tre år i gjennomsnitt ha 5,3 kvadratmeter oppholdsareal, mens store barn skal ha 4,0 kvadratmeter. Utearealet bør være seks ganger så stort som innearealet. Vi har ikke opplysninger om barnehagenes uteareal.
Foreldreundersøkelsen
Spørsmål og indekser
På alle spørsmål svarer foreldrene på en 5-punkts skala fra helt uenig til helt enig, og svært misfornøyd til svært fornøyd. Man kan også svare vet ikke. Undersøkelsen har ca 30 spørsmål som er gruppert i hovedområder. Det betyr at hvert hovedområde er satt sammen av flere spørsmål. Score for hovedområdet uttrykkes som en indeks, som er et gjennomsnitt av barnehagens score for spørsmålene som inngår i hovedområdet. I tillegg er det et eget spørsmål om hvor tilfredse foreldre er med barnehagetilbudet totalt sett.
Vi presenterer følgende fem indekser fra Foreldreundersøkelsen:
- Total tilfredshet
- Ute- og innemiljø
- Barnets utvikling
- Informasjon
- Barnets trivsel
I spørreskjemaet ser du hvilke spørsmål som inngår i undersøkelsen, samt hvilke indekser de ligger inn under.
Dette er Foreldreundersøkelsen
- Foreldreundersøkelsen gjennomføres hvert år og er frivillig for barnehagen å gjennomføre.
- I 2025 var gjennomføringsperioden fra 6. januar til 31. januar.
- Både private og kommunale barnehager kan gjennomføre Foreldreundersøkelsen.
- Gjennom Foreldreundersøkelsen kan foreldre si sin mening om barnehagetilbudet, deriblant barnas trivsel og samarbeidet mellom hjem og barnehage.
- Barnehagen sender ut én invitasjon per barn, det vil si at kun én av de foresatte blir invitert til å svare per barn. Barnehagen skal sende én invitasjon per søsken.
- Alle barnehager som har gjennomført Utdanningsdirektoratets Foreldreundersøkelse får resultatene presentert på Barnehagefakta og i Udir sin statistikkbank.
Lurer du på noe?
Tallene i Barnehagefakta er beregnet på grunnlag av tall som samles inn gjennom årsmeldingsskjema (BASIL) hvert år, og beregningen følger informasjonen som gis i veiledningen til skjemaet.
De ulike indikatorene på Barnehagefakta oppdateres årlig, mens informasjon fra Nasjonalt barnehageregister og Brønnøysundregistrene oppdateres fortløpende. Tallene i BASIL er godkjent av barnehagen og kontrollert av kommunen og statsforvalteren før de inngår i statistikkgrunnlaget og presenteres på Barnehagefakta.
Send oss en henvendelse til barnehagefakta@udir.no dersom du lurer på noe.
Nasjonale og kommunale tall
Ved å velge en kommune kan du se nøkkeltall og andre opplysninger på kommunenivå. Her finner du også en oversikt over alle barnehagene i kommunen. På hver kommuneside finner du også de nasjonale tallene for sammenligning.